Jummieeee, als ik weet dat de ontbijttafel deze granola voor mij in petto heeft, heb ik plots veel minder moeite om uit bed te springen. Deze ontbijtgranen zijn véél gezonder dan de dozen die je in de winkel koopt, en je kan ze helemaal pimpen zoals je ze het lekkerst vindt. Za-lig.
Gouden raad: de voorraad is altijd te snel op, dus als je toch bezig bent: maak ineens voldoende want je zal er niet van kunnen afblijven!
Wat heb je nodig?
- Noten: ik ga voor gepelde amandelen, gepelde hazelnoten, cashewnoten en pecannoten; en neem van elk 100gr. Probeer zelf maar wat je lekker vindt!
- Havermout: op het gevoel. in gewicht iets minder dan de noten
- Optioneel: zaden en pitten. Eigenlijk kan je toevoegen wat je maar wilt!
- Honing: vloeibare – of vaste die je even laat smelten
- Vanille: verse vanille die je uit het stokje schraapt, of gemalen vanille, of aromaat
- Kokosschilfers
- Rozijntjes, en/of andere gedroogde vruchten
- Kaneel
- een snuifje zout
- Arachide olie
- Eventueel wat extra vocht: water of vruchtensap (appel, sinaas,..)
Werkwijze
1. Verwarm de oven op 180°
2. Hak de noten in stukken en vermeng ze samen met de havermout
3. Meng enkele eetlepels olie eronder, en enkele eetlepels water/sap.
4. Roer alles goed ondereen en voeg nu ook de smaakmakers toe: vanille, kaneel, een beetje zout en honing
5. Meng alles opnieuw goed onder elkaar en verdeel het over een bakplaat. Als het te fel op elkaar ligt, bak je het beter in 2 keer.
6. Zet het 20 minuutjes in de oven, maar roer het om de 5 minuten eens even om. Het moet lichtjes aankleuren, maar natuurlijk niet aanbranden
7. Laat het nadien even afkoelen en voeg dan ook de kokosschilfers en rozijntjes toe
Ik eet dit het liefst met yoghurt. En vers fruit, of wat chocolade schilfers.
Of als je jezelf echt eens wilt verwennen: een beetje verkruimelde speculaas!
Smakelijk,
Lieselotte
Een gedachte over “Homemade Granola”