Mijn caketaart met honing, citroen, gember en kaneel!


Het is normaal niet mijn sterkste kant, patisserie en co. Zoals mijn lief de oorzaak daarvan mooi in woorden goot: “daar kunt ge niet mee freewheelen hé!”. Klopt. Maar eigenzinnig als ik soms ben in de keuken, deed ik het toch. En alsof dat nog niet spannend genoeg was, ontdekte ik tijdens het koken dat mijn suikervoorraad zo goed als op was. Klein momentje van blinde paniek. Gelukkig hielden mijn improvisatie-skills en culinaire intuïtie het hoofd koel, en kwam er een uurtje later een heerlijk gebak uit de oven! Het is iets geworden tussen cake en taart in, de structuur doet denken aan marsepein (de smaak niet). Een stevig, vast gebak maar toch niet te droog. Ik noem het mijn caketaart! 

Wat gebruikte ik? 

 • 200gr boter (ik verkies roomboter boven plantaardige)
 • 2 eieren
 • 20g vanillesuiker + 20g normale suiker
 • 100 ml melk
 • 20 ml citroensap
 • 2 flinke snuifjes zout
 • 10 eetlepels honing
 • 180gr bloem + 1tl bakpoeder (= ongeveer 4 gram)
 • 1 citroen en 1 sinaasappel
 • stukje gember (+- halve duim, of meer als je dat graag hebt)
 • kaneelpoeder
 • een bakvorm naar keuze: als je voor een ronde kiest, neem dan geen te grote (ik gebruikte er eentje van 18cm diameter), dan gaat je taart te plat zijn vrees ik.

Voor de topping

 • 150gr poedersuiker
 • 2 el melk
 • nog wat citroenschil en citroensap

Hoe kreeg ik het voor mekaar? 

Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 175°! 
Ik las laatst dat het eigenljik beter is om je oven lager te zetten, op bv 140° maar dan wel 1,5u laten bakken. Daar had ik nu helaas niet genoeg tijd voor, maar test het zeker eens uit, en laat maar weten hoe het was!

 1. Boter (die zacht was, door op kamertemperatuur te zijn) goed mixen met suiker en honing.
 2. Eieren één voor één toevoegen en blijven mixen
 3. Gember fijn raspen en samen met enkele flinke snuiven kaneel toevoegen
 4. De schil van 1 citroen en 1 sinaasappel fijn raspen + onder de bloem mengen
 5. De bloem samen met het bakpoeder voorzichtig bij het andere mengsel doen en goed mixen
 6. Voeg nu voorzichtig de melk toe om het mengsel zachter en smeuïg te krijgen
 7. Pers de citroen en voeg het sap toe (ik gebruikte 20ml)

Oké, normaal heb je nu een smeuïg, maar wel nog redelijk stevig deeg.

8. Bakvorm inboteren en met bloem verstuiven. Als je écht zeker wilt zijn van een mooie taart leg je best een stukje bakpapier op de bodem.
9. Spatel het deeg er in en zorg dat het mooi verdeeld is.
10. Zet het 1 uur in de oven. Prik op het einde met een saté stokje erin: blijft er niets aanhangen, dan is ie klaar!

Het glazuur doe je er best pas op als de caketaart is afgekoeld. Meng daarvoor het poedersuiker met de melk. Voor extra smaak voegde ik nog wat citroensap en/of sinaassap toe. Het moet een dik, kleverig sausje worden. Spatel het mooi over de caketaart en werk eventueel af met versiering zoals schijfjes citroen, sinaasappel en een kaneelstokje. Laat u gaan :-) dat glazuur moet eventjes drogen en dan is het klaar om aangesneden te worden!

caketaart

Caketaart met honing, citroen, gember en kaneel!

Benieuwd wat jullie van mijn caketaart zullen vinden!
Lekker trouwens met een kruidig chai-theetje erbij.

Tot de volgende keer ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s