Oh, de herfst… mijn lievelingsseizoen op culinair vlak! Wildgerechtjes, hartverwarmende stoofpotten, een appelstrüdel als 4-uurtje. De bomen die met hun prachtige warme kleuren de koude doen vergeten. Vuurkorven, handschoenen, gezelschap en een warme drank. Veel meer moet dat niet zijn. Eén van mijn persoonlijke favorieten in de categorie warme drank is zonder twijfel een lekkere glühwein! En dan bedoel ik niet de stroperige variant die rechtstreeks uit de fabriek komt gerold en eeuwig houdbaar is. Geef mij maar de authentieke versie, home-made en recht uit de kastrol!
Wat heb je nodig?
- 1 fles rode wijn (0,75l): een goedkope soort. mag krachtig zijn
- een goeie geut cognac (naar smaak)
- een glas water (+- 20cl)
- 100 gr bruine suiker (maar ’t kan ook met witte)
- 1 appelsien en 1 citroen, liefst biologisch = onbehandeld
- smaakmakers (stuk gember, 1 steranijs, 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels)
Hoe maak je het?
- Warm de rode wijn in een kastrolletje op, op een zeer rustig vuurtje
TIP: alcohol verdampt al vanaf 80° , en dat zou zonde zijn… toch ;-) bovendien krijgt de wijn dan een bittere smaak. - Was de appelsien en citroen goed en gebruik een fijne rasp om wat van de schil toe te voegen aan de wijn. zorg dat je het wit van de schil niet mee neemt, dit smaakt erg bitter!
- Pers daarna het sap van de citrusvruchten uit in de wijn
- Rasp de gember en voeg samen met de andere smaakmakers toe
- Voeg tenslotte ook de suiker en het water toe als het mengsel warm is
- Goed roeren en vuur afzetten
- Laat het mengsel nu zeker nog een kwartiertje trekken
- Passeer het door een fijne zeef.
- Klaar! hmmm genieten maar!
Smakelijk! bij voorkeur te genieten samen met familie of vrienden, en een stuk speculaas ;-)
Lieselotte