Tongschar gepocheerd in Rodenbach


Zomer, zon,… en mijn verlof kon beginnen. Eindelijk eens tijd om te gaan rondsnuisteren op de vrijdagse ochtendmarkt, joepie! Te vroeg wakker vanwege het werkritme dat nog hardnekkig aanwezig was, fietste ik door de stilletjes ontwakende stad. Eens op het marktplein was er van die stilte nog maar weinig te merken: een gezellige drukte nam de overhand, aangevuld met de geur van vers gebakken brood, groenten en fruit, bloemen, een viskraampje,… Za-lig! Vastberaden wilde ik met verse producten van de markt iets klaarmaken en het resultaat mocht er wezen. Een super lekker visgerechtje wat heel eenvoudig te bereiden is. Probeer het maar eens! 

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

Tip: je kan dit ook als een perfect voorgerecht serveren! laat de aardappeltjes dan weg en halveer de porties. 

ochtendmarkt

  • Witte vis voor 4 personen
    ik nam Tongschar, omdat die er op de markt heel erg vers en lekker uit zag, maar je kan ook een andere stevige witte vis gebruiken. Als ik het opnieuw zou maken, zou ik voor tongrolletjes gaan. 
  • 2 handjes grijze garnalen, gepeld (hoe verser, hoe lekkerder!)
  • 1 flesje rodenbach
  • 200ml room
  • 200ml visfond
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 rode (punt)paprika & een halve venkel
    => Heb je niet graag venkel, dan is prei zeker een aanrader! 
  • Kruiden: laurierblad, thijm, zout, peper
  • Garnituur: aardappeltjes of pasta
  • Afwerking: verse peterselie

puntpaprikaWeetje: ik kocht een gigantische zak vol heerlijke puntpaprika’s voor maar €3 !! Lang leve de markt! Deze zijn iets zoeter van smaak dan een doorsnee paprika. Ideaal voor dit gerecht!

Werkwijze

  1. Kies eerst je garnituur: Wil je aardappeltjes uit de oven erbij? Was de aardappels dan, snij ze in stukken en doe ze in een ovenschaal met wat boter en olijfolie. Kruid met zout, thijm en rozemarijn. Bak af o
    p 200°, de tijd is afhankelijk van de grootte. Reken ongeveer op 30min maar hou zelf in de gaten wanneer ze gaar zijn.
  2. Vervolgens het sausje: stoof de tomatenpuree (zo gaat het bittere smaakje er van af) en voeg nadien de visfond toe samen met wat kruiden zoals laurier en thijm. Laat dit tot de helft inkoken.
  3. Ondertussen versnipper je een ui en leg je deze in een ovenschaal waar alle vis in past. Leg de vis er in, overgiet met rodenbach en dek af met aluminiumfolie. Laat dit pocheren in een oven van 200° gedurende 10-15min, afhankelijk van de vissoort en de dikte.
  4. Versnij de groentjes en stoof ze in een pan/pot met boter. Hou warm.
  5. Voeg de room aan de saus toe, kruid af met peper en laat op een zacht vuurtje verder trekken.
  6. Haal de vis uit de oven, hou warm maar voeg het pocheervocht toe aan de saus. Laat nog een minuutje koken en zeef dan door. Voeg nu de gestoofde groentjes toe en laat de saus nog even inkoken om dikker te worden. Je kan ze ook indikken met bindmiddel.
  7. Dien de vis op met het sausje, verse garnaaltjes en de gebakken patatjes (of andere garnituur als je dit liever hebt). Werk af met venkelloof of verse peterselie.

vis gepocheerd in rodenbach

Smakelijk!
Lieselotte

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s