Met dit zalig vleesbroodje kan het niet mis gaan! Warm of koud, met patatjes of als broodbeleg, met mosterd of met confituur, als hoofdgerecht of snack… ieder kan er op zijn manier van genieten. Het is een ideaal gezelschapsgerecht wat je perfect op voorhand kan voorbereiden en een grote groep van kan laten genieten. En misschien nog het leukste van al: je kan er volledig je eigen draai aan geven! Ik maakte een herfstvariant met prei en shitakes, hmmm!
Wat heb je nodig voor één vleesbroodje?
- +- 1 kilo gehakt (gemengd: varkens-kalfs)
- standaard kruiden: zout, peper, nootmuskaat
- groene kruiden: vers of gedroogd (oregano, thijm, basilicum, marjolein,…)
- 2 eieren
- paneermeel (hoeveelheid inschatten terwijl je kneed)
- 2 flinke eetlepels mosterd
Tot zover de ingrediënten voor een standaard vleesbroodje. Vanaf hier kan de freestyle-oefening beginnen! Ik voegde nog 1 prei en ongeveer 150gr shitakes toe.
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Meng alle ingrediënten samen en kneed goed door tot je een goede structuur bekomt. Is het te kleverig van het ei, voeg dan wat extra paneermeel toe. Na enkele keren uittesten zal je door hebben welke structuur jij het liefste hebt.
- Voeg je nog extra zaken toe, kan je ze eventueel op voorhand stoven. Ik heb dit voor de prei niet gedaan, maar wel voor de shitakes omdat ik overtuigd was dat dit een betere smaak gaf.
- Vorm er dan een brood vormpje van en leg het in een ingeboterde ovenschaal.
- Bak ongeveer 40 minuten af in de hete oven.
- Warm of koud op te dienen, aan jou de keuze!
Smakelijk!
Lieselotte