Paella party!


Wil je eens koken voor een grotere groep mensen? Dan is een lekkere paella schotel perfect. Omdat je het koken gewoon in het bijzijn van je volk kan doen, ben je ook nog eens de ideale gastheer/vrouw.  Mits goede voorbereiding, is er op de moment zelf niet meer zoveel werk aan. En het is zó lekker! Ik maakte het klaar voor een vrijgezellen feest, en we kunnen hier wel spreken van een stevig fondke. 

Wat heb je nodig (voor 12 personen) 

Materiaal
-een hele grote, platte pan en best een aangepast gasvuur voor hieronder. Vraag eens rond in je omgeving of iemand dit heeft. Als je het regelmatig gebruikt kan je het zelf aankopen. Of je kan doen zoals ik, en het huren voor de gelegenheid. Op internet vind je tal van organisaties die dit verhuren.
-een grote schotel of pot die je kan afdekken om bepaalde zaken in warm te houden

  • 6 grote uien
  • 6 teentjes look
  • 8 rode paprika’s
  • 4 citroenen
  • verse bladpeterselie
  • 450gr chorizo worst (+- 2 worsten)
  • 1 kg mosselen (als het niet het mosselseizoen is kan je ook venusschelpen of andere schelpdieren gebruiken)
  • 24 kippenboutjes
  • scampi’s of gamba’s (zorg dat je iedereen toch minstens 3 à 4 scampi’s kan geven)
  • inktvisringen (naar gelang je dit graag hebt)
  • 400gr tomatenpuree
  • 600gr diepvries erwten
  • 1,5kg rijst die geschikt is voor risotto/paella (kleine, rondere rijst)
  • een goede mengeling paella kruiden (ook zelf te maken: gerookt paprikapoeder, saffraan, kurkuma, thijm, laurier,…). Van de typisch verkochte zakjes gebruik je best 9 gram (3 zakjes x3gr).
  • Algemene kruiden: zout, peper, kipkruiden, paprikapoeder, rozemarijn, thijm,…
  • een fles (0,75L) droge witte wijn
  • 4L – 5L kippenbouillon
    TIP: voorzie best 5L, want als je hiervan te weinig hebt, heb je echt een probleem!
    TIP: als je de tijd hebt, kies dan zeker voor zelfgemaakte kippenbouillon! In nood kan je beroep doen op goeie fonds, of desnoods bouillonketeltjes of blokjes.

De gele kleur bekom je door saffraan. Dit is helaas erg duur en daarom wordt soms ook kurkuma gebruikt in de plaats. Op de foto zie je dat de mijne nog redelijk rood was, ik heb daarom de hoeveelheid tomatenpuree een beetje verlaagd voor dit recept. Dat zal beter zijn.

IMG_6288

Hoe ga je te werk

De voorbereiding:
Het is zoals bij een risotto, het moet allemaal snel en goed gaan om het perfect te krijgen. dus zorg dat alles netjes klaarstaat!

  1. Zorg dat de kippenbouillon klaar staat en warm is tegen dat we ze gaan nodig hebben.
  2. Kruid de kippenboutjes, besprekenkel ze met olie en zet ze in een ovenschaal, overdekt met aluminiumfolie in de oven. Laat ze garen in de oven (ongeveer 1u op 180°). Straks gaan we ze aankleuren. => Heb je geen oven? Dan kan je ze ook in de pan klaarmaken natuurlijk.
  3. Snij de uien en paprika’s. Ik schil de paprika grotendeels omdat dit gemakkelijker verteert.
  4. Pel de teentjes look en leg een lookpers klaar, of snipper ze heel fijn.
  5. Snij de citroen in partjes en haal zoveel mogelijk pitjes eruit.
  6. Versnipper de bladpeterselie
  7. Pel de chorizo en snij in blokjes.
    Tip van een spaanse chef: als je de chorizo nu even blancheert (=heel kort in kokend water), gaat het “vuile” vet weg terwijl de lekkere smaak toch behouden blijft.
  8. Maak de mosselen grondig schoon door het (enkele keren) te spoelen in water met zout.
  9. Als je scampi’s gebruikt kan je ze pellen zodat je aan tafel minder werk hebt. Voor het mooie uitzicht kan je eventueel wel het staartje laten zitten.

En dan nu, le moment suprême! 

  1. Doe voldoende olijfolie in de pan en zet het vuur stevig aan.
  2. Bak de volgende ingrediënten om beurten aan en hou ze nadien warm in een afgedekte schotel of pot: de kippenboutjes, de gamba’s/scampi’s, de chorizo, de inktvisringen (de mosselen nog niet!!). Kruid goed af, maar wees niet te gul met zout aangezien de bouillon al veel zoutsmaak zal geven.
  3. Voeg dan de ui, look en paprika toe. Het moet vooral stoven, niet te fel aanbakken. Op dit moment kan je wat smaakmakers toevoegen zoals paprikapoeder, rozemarijn en thijm.
  4. Als de ui glazig is, voeg dan ook de rijst toe. Roer goed door en wanneer ook de rijst glazig wordt meng je de tomatenpuree eronder. Door deze eventjes mee te bakken wordt de smaak minder bitter.
  5. Voeg nu de kippenboutjes en chorizo erbij. (hou de inktvis en scampi’s nog apart)
  6. Blus alles met de fles witte wijn zodat de aanbaksels lichtjes loskomen en laat goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  7. Voeg nu de kruidenmengeling en de bouillon toe zodat de rijst enz ongeveer onder staat. Zet de overschot van de bouillon nog niet te ver weg, je zal hem nog nodig hebben!
  8. Roer je in de rijst of niet? Hier is eeuwige discussie over. Ik vind dat je de rijst gelijkmatiger gaar krijgt door er af en toe in te roeren. Bovendien krijg je door het afgeven van het zetmeel een smeuïg effect. Maar… opletten, dit is uiteraard geen echte risotto, dus we willen het niet té kleverig maken. Vandaar kies ik voor de middenweg: roer er af en toe in, maar niet te vaak.
  9. Hou de paella wel enorm goed in het oog: als het vocht bijna verdampt is, proef dan eens van de rijst. Is hij nog niet gaar: bevochtig dan met extra bouillon. Dit proces herhaal je tot de rijst gaar is, maar liefst nog een béétje beet heeft, we willen geen rijstpap.
  10. Wanneer je merkt dat de rijst bijna gaar is: leg dan de mosselen bovenop, zodat ze kunnen garen. Als de mosselen beginnen open gaan, voeg dan ook de scampi’s en inktvisringen bovenop toe zodat ook deze warm zijn.
  11. De afwerking: verdeel de partjes citroen over de schotel en bestrooi met de versnipperde peterselie.

Smakelijk!!
Lieselotte

Een gedachte over “Paella party!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s