Maak je eigen limoncello! Fase 1


Het is zover! Nu kunnen we eindelijk van echt zomerweer spreken. En dat vraagt om lange zomeravonden met BBQ’s en… zelfgemaakte limoncello! Eigenlijk is het zo enorm simpel dat iedereen het eens moet proberen. In totaal zal je er 2 keer 10 minuutjes werk aan hebben, maar het belangrijkste ingrediënt is de tijd ertussen. Zo krijgen de citroenen de tijd om hun smaak volledig af te geven. Het proces bestaat uit 2 stappen. Doe je mee?

Wat heb je nodig voor stap 1? 

 • 5 biologische citroenen (het is heel belangrijk dat de schil onbehandeld is!)
  Ik heb ze in de Delhaize gevonden, maar er zullen ongetwijfeld ook andere supermarkten zijn met een bio-assortiment. 
 • 0,5l -alcohol van minimum 94%, geschikt voor consumptie
  TIP: de apotheker rekende me hiervoor € 37 aan, maar fluisterde me voorzichtig toe dat het in de supermarkt veel goedkoper is, en gaf me nog even bedenktijd. Een superdikke merci, meneer de apotheker! Ik betaalde uiteindelijk € 16 in de supermarkt. Hoera voor eerlijke mensen! 

Hoe ga je te werk? 

 • Was de citroenen en neem de gele schil af met een dunschiller. Probeer zo weinig mogelijk van het wit mee te nemen (dit geeft een bittere smaak af). Test voor jezelf eens uit wat het beste werkt, ik merkte dat de schiller met tandjes het beter deed, zie foto!zelf limoncello maken IMG_6070

 

 

 

 

 

 

 

 • Voeg dit samen met de alcohol in een afgesloten pot.
 • De alcohol zal de smaak van de schillen langzaam maar zeker opnemen. Heb daarom wat geduld, en laat dit een volledige week trekken.
 • Om de mooie gele kleur te behouden, is het belangrijk dat je de pot in het donker bewaart!

IMG_6072

IMG_6073

Oké! En euhm … wat doe je nu met die 5 geschilde citroenen? Gooi ze niet weg. Natuurlijk kan je ze in allerlei desserts of gerechten verwerken,  maar hieronder nog een paar andere leuke ideetjes:

 1. Limonade maken! 
  Pers de citroenen uit en meet hoeveel sap je hebt. Voeg nu eenzelfde hoeveelheid water en eenzelfde hoeveelheid suiker samen in een pannetje (hou het citroensap nog aan de kant). Laat het op een laag vuurtje pruttelen, terwijl je er in roert, tot de suiker opgelost is. Laat het afkoelen, en voeg het nadien samen met het citroensap en ongeveer 2L water. Test een beetje uit wat je zelf het lekkerst vindt! TIP:  je kan nog andere smaakjes laten meekoken in je siroop (gember, kaneel,…) en andere vruchtensappen toevoegen. Laat je gaan!
 2. Liever healthy limonade zonder suiker? 
  Je kan simpelweg water met citroen-aroma maken: mix de citroenen samen met water, met een staafmixer of in een blender. Zeef de hoeveelheid daarna door. Opdienen met ijsblokjes en munt!
 3. Schoonmaken! 
  – wrijf je snijplank in met citroen (+ eventueel grof zeezout), dit verwijdert geurtjes, vuilresten en vlekken!
  – ook de (microgolf)oven kan ontvet worden door er eventjes citroen in te laten opwarmen, op de hoogste stand zodat de citroen kan verdampen.

Tot over een weekje, voor stap 2! Daarna mag hij nog een nachtje in de koelkast, waarna hij helemaal klaar is om uit te schenken!
Lieselotte

Een gedachte over “Maak je eigen limoncello! Fase 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s