Laatst zat ik in zo’n cliché zondag verzeild, waarop je je languit in de zetel neer vleit en verder niet al té veel inspanningen wilt leveren. Misschien even naar de winkel, dat wel. En wat koken kon er ook nog van af. Terwijl mijn lief aan zijn fiets sleutelde, sleutelde ik aan mijn culinaire kennis dankzij inspirerende kookprogramma’s. Denk daarbij niet aan de standaard kookfilmpjes van onze vlaamse koks. Het zijn eerder de buitenlandse culinaire documentaires die me inspireren. Of buitenlandse koks, zoals Jamie Oliver, maar ook de (nu nog) minder bekenden zoals Rachel Khoo, Lorraine Pascal, … Deze laatste dame heeft me de fundamenten voor onderstaand recept geleerd, een schot in de roos! Dus deel ik het graag ook met jullie!
Nodig voor 4 personen
- scampi’s
- een chorizo worst
- verse venkel
OF: venkelzaadjes die je lichtjes plet en bakt in een droge pan: dit doe je vlak voor stap 2! zaadjes in de pan houden terwijl je de rest bereidt - look
- sambal of een vers rood pepertje (best ontpit tenzij je écht van superpikant houdt)
- 1 blikje tomatenpuree + 2 blikken gepelde tomaten in blokjes
- een stevig glas rode wijn
- verse kruiden zoals rozemarijn, thijm,… voor in de saus
- verse kruiden zoals basilicum, peterselie,… voor de garnering
- parmezaanse kaas
Werkwijze
- Ontdooi de scampi’s in koud water. Pel ze en ontdarm ze indien dit nog niet gebeurd is.
Interessante tip: ontdooien gaat evensnel als in warm water, en je voorkomt op die manier de ontwikkeling van bacteriën en het opstarten van het garingsproces. - Pel de chorizo, snij ‘m in plakjes. Stoof dit samen met versneden venkel, geperste look en verse kruiden (bv: rozemarijn, thijm,…). Ook gedroogde kruiden, bv gedroogde oregano, zijn hier zeker op hun plaats!
- Laat nu de tomatenpuree en sambal / vers pepertje even mee bakken.
- Blus met de rode wijn, en voeg dan ook de gepelde tomatenblokjes toe. Roer goed en laat dan even sudderen zodat alle smaken vermengd geraken.
- Zet water op en kook de pasta gaar volgens aanwijzingen van de verpakking
- Proef de saus en kruid af met peper, zout en eventueel wat suiker om de bittere tomaten in balans te houden.
- Voeg de scampi’s toe aan de warme saus zodat ze kunnen garen. Haal dit optijd van het vuur zodat de scampi’s niet droog en rubberachtig worden
- Afwerken met verse peterselie en/of basilicum, en parmezaanse kaas
Laat het smaken!
Lieselotte