De beste chocoladetaart!


Wie kent de film Matilda nog? Gebaseerd op het  gelijknamige boek van Roald Dahl? Ik kon er als kind naar blijven kijken, wat een za-lige film! Er is één stukje dat ik nooit zal vergeten: wanneer Bram Bokkepoot een chocoladetaart van een halve meter doorsnede in zijn eentje moet opeten van de strenge mevrouw Bulstronk. Hoewel ik soms misselijk werd van er naar te kijken (het was echt een héél grote taart), was ik er tegelijk toch ook jaloers op. Het goeie nieuws: Roald Dahl heeft een kookboek uitgegeven met zijn recepten! And guess what… de taart staat er in!

bram bokkkepoot chocoladetaart

Wat heb je nodig? 

  • 225 gr + 200gr pure chocolade, met minimum 85% cacao (belangrijk, kijk goed op de verpakking!)
  • 225 gr poedersuiker
  • 175 gr boter (melkerijboter, ongezouten, best op kamertemperatuur laten komen)
  • 60 gr patisserie bloem
  • 6 eieren
  • 200ml volle room

Werkwijze 

Het recept in foto's

  1. Oven voorverwarmen: 180°. Een ronde springvorm inboteren en met bakpapier bedekken.
  2. Smelt 225 gr chocolade au bain marie. Weeg ondertussen alle andere ingrediënten zodat ze klaarstaan.
  3. Meng de zachte boter onder de chocolade zodat je een gladde saus krijgt, en voeg daarna ook de bloem en poedersuiker toe.
  4. Splits de eieren in 2 kommen. Klop het eigeel los en voeg het ook aan de chocoladesaus toe.
  5. De eiwitten klop je stijf, tot het omhoog blijft staan als je de mixer eruit haalt. Geduld hebben!
    Tip: om het stijf te krijgen is het belangrijk dat je kom proper en vetvrij is  én dat er zéker geen eigeel bij zit!
  6. Spatel de helft van de eiwitten voorzichtig bij de chocoladesaus. Spatel tenslotte de rest er ook voorzichtig door.
  7. Doe het deeg in de taartvorm en bak het 35 minuten in de oven. Als je er met een prikker ingaat zal het nog “nat” zijn, maar dit is normaal: de chocolade wordt steviger tijdens het afkoelen. Laat de taart rustig afkoelen.
  8. Maak ondertussen het glazuur voor erop: warm de room rustig op in een pannetje, samen met 200gr chocolade tot je een glad sausje krijgt. Laat ook dit sausje lichtjes afkoelen tot op kamertemperatuur (niet in de frigo – dan wordt het te stijf)
  9. Haal de taart uit de vorm, je zal zien dat het midden lichtjes ingezakt is. Daarom draaien we de taart om. Bestrijken met het glazuur, even in een koele ruimte laten opstijven, en klaar!

bram bokkepoot's chocoladetaart

chocoladetaart

TIP: Deze taart heeft de smaak van heerlijke chocolade. Wil je een extra smaak toevoegen, kan je in je glazuur creatief zijn. Laat je gaan! Je kan ‘m ook horizontaal door midden snijden, en een glazuur smeren er tussen (ik denk bv aan topping van Philadelphia, suiker, aardbei / of iets met noten)… laat je gaan! ;)

Smakelijk!
Lieselotte

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s