Risotto met artisjok, salie en truffel


Dit heerlijk smaakbommetje kan als voorgerecht dienen, maar je kan het met evenveel trots presenteren als hoofdschotel. De drie hoofdingrediënten laten zich perfect combineren. Het is vegetarisch, dus een duwtje in de rug voor wie nog af en toe “Dagen zonder vlees” wilt inlassen. En… ’t is eigenlijk echt helemaal niet moeilijk om te maken! Waar wacht je nog op?!

Wat ga je nodig hebben? Voorbeeld voor 4 personen:

  • Een standaard risotto voor 4 personen. (Hulp nodig? vind ingrediënten + recept onderaan! )
  • Artisjokbodems: ik vond er in de supermarkt (Delhaize) uit een bokaal (2x 180gr) die ik heel lekker vind! Maar… als je tijd genoeg hebt en echt eens je best wilt doen kan je natuurlijk ook verse artisjokken gebruiken. Binnenkort zal ik dat hier eens uit de doeken doen, voorlopig kan je hier leren hoe je van zo’n ruwe artisjok het lekkere overhoudt!
  • Verse salie blaadjes
  • Een olijfolie met natuurlijk truffel-aroma. Er zijn goede en slechte varianten op de markt… daarom raad ik jullie de onderstaande olie aan waar ik zelf altijd zeer content van ben: “Il tartufo di paolo”, olijfolie met aroma van zwarte truffel. 

truffelolie

Pimp je standaard risotto tot een speciale risotto met artisjok, salie en truffel?

  • Snij de artisjokbodems in “hapklare” stukjes (niet té fijn, maar zorg dat je ze niet meer moet versnijden in je bord) => stoven op zacht vuur en kruiden met peper & zout.
  • Snipper de salie fijn en voeg toe aan de risotto ergens in het midden van het proces zodat het goed de smaak kan opnemen
  • Als de rijst gaar is mag je ook de gestoofde artisjok toevoegen. Werk af met parmezaanse kaas tot je een smeuïge, kleverige risotto krijgt (het maakt nu een super leuk geluidje als je er door roert!! maar misschien vind alleen ik dat).
  • En tenslotte maar suuuuperbelangrijk bij een goeie risotto: METEEN opdienen!

Risotto met artisjok, salie en truffel

Standaard risotto: mijn ingrediënten en recept. 

Nodig voor 4 personen 

  • +- 250 à 300 gr risotto rijst (maar eigenlijk kan het ook perfect met gewone rijst)
  • 1 à 2 sjalotjes OF 1 ui
  • 1 glas droge witte wijn
  • Gevogeltefond (of een blokje kippenbouillon + warm water!)

Werkwijze 

  • Sjalotje glazig stoven in boter, rijst toevoegen en ook glazig stoven.
  • Vuur  sterker zetten en blussen met een glas witte wijn
  • Wanneer het vocht weg is, bevochtigen met een glas kippenbouillon/gevogeltefond
    (je kan dus ook werken met 1 blokje kipbouillon dat je erover kruimelt, en dan gewoon glazen water toevoegen)
  • Deze laatste stap herhalen zoveel keer dat nodig is om de rijst te laten garen, maar opletten: laat ‘m zeker niet te plat worden! Voeg tegen het einde liever enkele keren een kletsje water toe dan een volledig glas (één keer te veel, kan je er niets meer aan veranderen).
  • De laatste stap van het basisgerecht = afwerken met parmezaanse kaas. maar dit hou je hier nog even achterwege want we gaan natuurlijk eerst onze smaken toevoegen!

Smakelijk!
Lieselotte

Plaats een reactie