Pad Thai


De ober komt voorzichtig de bestellingen opnemen: “heeft iedereen een keuze kunnen maken”? En dan breekt voor mij het onoverkomelijke, genânte moment aan,… want help, neeen, hoe moet ik nu kiezen tussen zo’n lijst aan lekkernijen! Ik probeer zinnige argumenten op een rijtje te zetten, maar bots steeds weer op een tweestrijd.
Een klassieker in mijn uitgebreid gamma der dilemma’s: “nee, dit kan ik thuis ook wel zelf maken, of wel? want ik heb er toch zooo veel zin in op dit moment”. Of “dit neem ik altijd als ik hier ben… nu moet ik toch echt eens voor iets anders gaan. maar ga ik dan geen spijt hebben dat ik het niet heb genomen? hmmm”.

Dat laatste heb ik regelmatig voor wanneer ik binnenloop in een thais (afhaal)restaurant. Ik dwing mezelf er regelmatig toe om andere gerechtjes van de kaart uit te proberen -die ook zéker de moeite zijn-, maar zo’n schotel Pad Thai is toch echt het ultieme comfortfood en daarom steeds een zware concurrent. Ik was heel benieuwd naar wat de smaak van die pad thai zo uniek maakte (’t is gewoon een hoop noedels, toch?), dus heb ik google even aan het werk gezet. Een hele reeks pad thai recepten en recensies later, besloot ik me er zelf aan te wagen. Hieronder mijn verslag!

Pad Thai met kip

Wat heb je nodig, voor 4 personen:
Ik vond de “speciale” ingrediënten in een Thaise supermarkt (zie foto onderaan lijst).  

 • DE BASIS: 240g platte rijstnoedels, kies voor hele dunne!
 • DE SMAAKMAKERS: 120ml vissaus, 120g palmsuiker, 120ml tamarind water
  (tip: ik vond dit laatste niet dus gebruikte tamarindpasta gemengd met  ongeveer 1/3e water tot je in totaal ook 120ml hebt)
 • DE HOOFD-EIWITTEN: kip en/of scampi en/of tofu
 • DE GROENTJES + EXTRA’s: 1 sjalotje, 2 goeie teentjes look, 200gr sojascheuten, 4 eieren, chilipoeder of sambal, arachide olie om in te bakken
 • >> ik gebruikte ook nog een beetje gezouten chinese radijs (versneden) en gedroogde garnaaltjes. Ik vind ze beide een meerwaarde bieden, maar vond de garnaaltjes iets te uitgesproken van smaak. Volgende keer zou ik garnalenpasta (trassie) gebruiken, zodat de smaak zich kan verdelen en subtieler aanwezig is. Niet verschieten, dit heeft een enorm sterke geur, maar smaakt gelukkig veel zachter.
 • DE GARNERING: 1 limoen in partjes + 2 handjes pindanoten die je best even roostert en in stukjes hakt

ingrediënten pad thai

Werkwijze

Eigenlijk is het relatief snel klaar, maar je moet de voorbereidingen heel nauwkeurig doen zodat je héél snel te werk kan gaan. Treuzel je te lang, is de kans groot dat je gerecht eindigt in een kleverige onsmakelijke noedelbrij.

VOORBEREIDING

 1. Leg de noedels in koud water om te weken. Ze moeten zacht worden, een goeie vergelijking die ik online vond*: je moet ze gemakkelijk rond je vinger kunnen draaien, zoals pasta die nog stevig al dente is. Haal ze er zeker niet te vroeg uit, dit duurt ongeveer 20 à 30min. Ondertussen doe je de rest.
 2. Rooster de pinda’s en hak ze in stukjes + snij de limoen in partjes
 3. Snipper de sjalotjes + look fijn. Zet de sambal of het chilipoeder klaar.
 4. Je kan kiezen of je kip, scampi, tofu of allemaal gebruikt. Ik deed het met kip en tofu maar vond de tofu persoonlijk geen meerwaarde. Zorg dat alles versneden (of gepeld) klaar ligt.
 5. Ook de andere ingrediënten leg je mooi klaar voor gebruik en binnen handbereik.
 6. Als je gedroogde garnaaltjes gebruikt moet je ze even in kokend water leggen zodat ze zacht kunnen worden.
 7. Meng de smaakmakers in een pannetje door elkaar en laat de suiker rustig wegsmelten. Proef of je de perfecte smaakbalans verkrijgt tussen zout (vissaus), zuur (tamarind) en zoet (palmsuiker). Bij mij waren deze verhoudingen perfect. Pas eventueel aan als je het te zout/zuur/zoet vind.

HET ECHTE WERK

Eerste belangrijke tip: maak maximaal 2 porties tegelijk. Als je maar een kleine pan hebt, raad ik je zelfs aan om het portie per portie klaar te maken. Anders krijg je het nooit zo goed.

 1. Neem de grootste pan die je hebt. Ik gebruikte een grote, platte paëlla-pan.
 2. Doe er olie in en stoof de sjalotjes, look, chili/sambal en kip (eventuele scampi en/of tofu hou je nog even aan de kant). Als je kip gebruikt, doe er dan ook al een lepeltje saus bij. Gebruik je garnalenpasta, voeg die dan ook op dit ogenblik toe. Bak tot ongeveer de kip wat aangekleurd is, ze hoeft natuurlijk nog niet volledig gaar te zijn (we willen geen droge stukjes op’t einde)
 3. Voeg de noedels toe en voeg een half glas water toe. Roer onder elkaar tot het vocht weg trekt en voeg nu de rest van de saus erbij. Roer nu verder, en doe gerust alsof je leven er van afhangt ;-) het mag absoluut niet aanbakken of bij elkaar kleven. Dit doe je tot ze ongeveer klaar zijn, ze mogen nog een klein beetje beet hebben. Dan duw je ze naar de zijkant van de pan (en let op, de volgende stappen moeten het zeker snel gaan).
 4. Voeg opnieuw wat olie toe langs de noedels, bak nu de eventuele tofu en scampi, roerbak de eieren. Meng alles onder elkaar en duw terug aan de kant.
 5. Roerbak nu de sojascheuten, en eventueel ook de gezouten radijs en gedroogde garnaaltjes.
 6. Meng alles terug goed ondereen en dien onmiddellijk op.
 7. Garneer met de geroosterde pindastukjes en een partje limoen en begin er zo snel mogelijk van te genieten!

Smakelijk!
Lieselotte

*belangrijkste bron: artikel vanThe guardian 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s