Surf & Turf van sint-jacobsvrucht en chorizo van ibérico varken, geserveerd met zoete aardappel en een crème van doperwten en geitenkaas


Een hele mond vol heb je nodig om dit te beschrijven. En terecht! Laat ik mijn bescheidenheid even aan de kant duwen, want lieve mensen…dit is een gerechtje waar ik écht trots op ben. Het kwam enkele maanden geleden in me op toen ik een menu opstelde voor mama’s verjaardag. Een perfect smaakbommetje van zachte en pittige smaken, van zee en land. Ideaal als amuse of voorgerecht om je gasten te verwennen! 

Je kan met deze geslaagde smaakcombinaties ongetwijfeld nog vele andere varianten bedenken. Laat je gaan!

Wat heb je nodig? 

  • Mooie doperwtjes uit de diepvries
  • Zachte, smeerbare geitenkaas (de typische piramide vormpjes zijn perfect)
  • Chorizo plakjes van goeie kwaliteit (ik koos voor charcuterie plakjes van ibérico varken)
  • Verse sint-jacobsvruchten
  • Kruiden: peper, zout, cayennepeper

Voorbereiding

De zachte crème van doperwten en geitenkaas

  • Bevroren erwten kort laten stoven op zacht vuurtje met bicarbonaat (dit behoud de kleur)
  • Voeg een klein geutje water toe zodat je een puree kan maken van de erwten, maar niet te veel: laat het geen soep of saus worden.
  • Om kleur en smaak te behouden doe je dit maximaal enkele minuutjes. Spoel ze nadien ook best af met koud water.
  • Gladmixen met een stafmixer of blender, en de geitenkaas er mooi onder mengen

Schijfjes van zoete aardappel

  • Zoete aardappel (bataat) schillen en in zijn geheel (of in 2) in koken in water. Dit heeft niet lang nodig, ongeveer 10 à 15 minuutjes.
  • Als je aardappel bloemig wordt is het eigenlijk al te ver: het mag niet afbrokkelen maar moet wel nét gaar zijn, zodat het ook snijdbaar is.

Afwerking

  • Warm de crème voorzichtig en kort op in de microgolfoven of in de pan. Niet te lang en geen te hoog vuur. Houd warm.
  • Snij de zoete aardappel in mooie, dikkere plakjes van ongeveer 1cm, kruid ze met zout en cayennepeper en kleur ze langs beide kanten mooi aan in olie of boter. Houd ze warm onder wat aluminiumfolie.
  • Snipper de chorizo in fijne korte reepjes
  • tenslotte: kruid het st-jacobsnootje met peper en zout en een beetje cayrennepeper. bak in boter zodat beide kanten mooi gekleurd zijn tot ze nét gaar zijn. Liever net niet helemaal gaar dan te droog: dit is een doodzonde voor de heerlijike, sappige sint-jacobsvrucht!

Dresseren
wees creatief en probeer eens verschillende manieren uit tot je jouw favoriet tegenkomt!
Ik deed het zo: maak een hoopje van de crème, leg daar wat chorizo snippers op, ongeveer zo groot als het schijfje bataat dat je er nadien oplegt. Hierop komt de coquille. Dien nu meteen op, en geniet ervan :).

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s