Dit gerechtje is zo eentje waar iedereen zijn bord van blijft leeg lepelen. Feestelijk met een groot comfort-gehalte. Het stuurt me onmiddellijk terug naar mijn kindertijd: exact één avond per jaar kwam dit op tafel. Niet vaker, want die ene keer was nu simpelweg een traditie. En met tradities knoei je niet. Die avond had meestal hetzelfde verloop: terwijl het huis heerlijk geurde van de kaarsen en dennenboom, nam ik een badje terwijl ik luidkeels de liedjes oefende waarmee we een uur later de kerstviering van de scouts zouden opvrolijken. Ga nu niet denken dat ik een zangtalent ben. Enkele jaren later heeft de kerk ons trouwens vervangen door het vaste zangkoor wegens “te vals”. Flauweriken.
Zo’n kerstmis overleven op 1 kleine hostie was een hele uitdaging, dus met enorme honger keek ik samen met mijn grote broers en zus al uit naar het pareltje dat papa later op de avond uit zijn oven tevoorschijn zou halen.
Een tijdje geleden besefte ik dat dit dan ook véél te lekker is om enkel op kerstavond te eten. Voilà, bij deze krijgen jullie dus als uitverkoren publiek de enige, echte première van “Scampi’s volgens papijot”. Jullie gaan mij -of hem- nog heel dankbaar zijn ;-)
Hoe gaat hij te werk?
Eigenlijk is het niet eens veel werk! én waanzinnig lekker? Zalig.
Zo van die receptjes hebben we meer nodig hé. Pure voldoening!
Ingrediënten voor 4 à 6 personen
- een zak van 25 à 30 rauwe diepvriesscampi’s
(neem nooit voorgekookte, dat knabbelt als rubber) - 1 wortel + 1 rode paprika + 2 à 3 teentjes look
- verse peterselie
- 1 klein blikje tomatenpuree + 2 blikken gepelde tomaten in blokjes
- een geut room
- 1 blokje visbouillon
- een pakje melkerijboter (geen plantaardige zoals solo)
- +- 100gr geraspte gruyère kaas
- eventueel sla/rucola/… om er bij te serveren
- kruiden: peper, zout + provençaalse kruiden zoals thijm, basilicum, oregano,.. kijk maar wat je in huis hebt!
Okido, nu kan de magie van start gaan!
- Oven voorverwarmen: 180°.
- Wortel + paprika schillen en klein snijden. Aanstoven samen met look en kruiden
- Tomatenpuree mee laten stoven (zo haal je de bitterheid er uit). Nadien de gepelde tomatenblokjes en visbouillon toevoegen. Even laten sudderen tot groentjes gaar zijn.
- Ondertussen: scampi’s pellen en darmkanaaltje er uit halen als dit er nog in zit. In ovenschaal leggen die je best een beetje met olijfolie of boter invet.
- Saus fjin mixen tot je een soort puree krijgt. Scheutje room aan toevoegen om het smeuïger te maken.
- Saus in de ovenschaal zodat de scampi’s mooi bedekt zijn. Werk af met een laagje geraspte gruyère kaas. 20 minuutjes de oven in!
- Ondertussen maak je de verse kruidenboter: melkerijboter zacht laten worden op kamertemperatuur en mengen met verse, fijngesnipperde peterselie en een geperst teentje look. kruiden met peper en zout. (TIP: hoe langer je dit op voorhand doet, hoe meer smaak je kruidenboter zal hebben).
- Serveren met stokbrood dat je kort nog even in de oven legt , de verse kruidenboter en eventueel een fris slaatje. And last but not least… een glas lekkere rode wijn! ;)
Geniet ervan!!
Lieselotte
Ola ,dat gaan we hier zeker eens proberen!
LikeLike
Thanks Ancy!’T is een aanrader ;)
LikeLike
LEUKE SCHRIJFSTIJL EN LEKKERE RECEPTJES…GAAN WE HIER ZEKER EENS UITPROBEREN…..DIKKE PROFICIAT, WE KIJKEN UIT NAAR MEER RECEPTJES.
LikeLike
Dag meter, dankjewel! Blij dat je mijn blog gevonden hebt ;)
LikeLike