DIY: Oven baked chips!


Ik heb één zwak. Eentje waar ik (en mijn sporadisch opduikende dieet-plannen) nooit aan kunnen weerstaan. Het gaat over chips. Groot, klein, geribbeld of niet, pikant, kruidig, met dipsaus of zonder. Je hebt ze in duizend uitvoeringen maar altijd dat één vervelend minpuntje: met elke hap die je neemt dikt je inwendige wintervacht nog wat verder aan, ook al was dat helemaal niet meer nodig.

Natuurlijk zou ik dit niet vertellen als ik niet met de ultieme oplossing kwam. En niet zo maar eentje… I’m talking about win-win-win here! Maak gewoon simpelweg je eigen chips. Supercool om te weten dat je die krokante schijfjes volledig eigenhandig hebt ontworpen. Nog cooler als je weet dat deze een PAK gezonder zijn dan de supermarkt varianten. En, natuurlijk, het is ook heel erg lekker.

Ik deed het met zoete aardappel (bataat), ze hebben een specialere smaak dan de gewone aardappel, heerlijk! Maar met de gewone variant lukt dit evengoed natuurlijk.

Oké en dan nu, spits jullie oren, want hier fluister ik jullie zo even enkele cruciale tips toe om dé perfecte chips te maken!

  1. Schil de aardappel (ik vind dit lekkerder, maar probeer ze zelf beide maar eens uit)
  2. Gebruik een mandoline om zeer fijne schijfjes te verkrijgen van gelijke dikte- je kan ook een poging doen met een mes maar dat is niet zo simpel.
  3. Dep de schijfjes zo droog mogelijk tussen keukenpapier of eventueel droge handdoeken.
  4. Neem een bakplaat of ovenrooster, bedek het met bakpapier en leg de schijfjes hier mooi langs elkaar op (niet over elkaar!) chips schijfjes
  5. Wrijf met een borsteltje de schijfjes lichtjes in met wat olijfolie of arachideolie – niet te dik
  6. Kruid naar eigen smaak en probeer eens verschillende combinaties uit. Ik gebruikte zout, rozemarijn, thijm en cayennepeper (dit laatste past heel goed bij de zoete aardappel).
  7. Bak ze af in een voorverwarmde oven op 190° à 200°. Ongeveer 8 à 10 minuten. Daarna draai je ze snel om en laat je de andere kant ook nog even krokant bakken in ongeveer 2 minuutjes.
  8. Hier is het wel opletten geblazen! Want ze kunnen snel verbranden en dan is het voor niets geweest – bruine chips heeft een bitter, vies nasmaakje. Neigen ze toch te hard aan te kleuren: haal ze dan desnoods heel eventjes uit de oven, laat de oven wat afkoelen en zet de temperatuur wat lager. Misschien zijn ze al klaar, dan hoef je ze enkel nog even om te draaien.

Zodus, test het eens uit, en laat je gaan! De gaartijd en temperatuur kan soms verschillen van oven tot oven, en van de grootte van je aardappel…

En daarna…. Genieten maar!!
Nomnomnomnom!

Lieselotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s