Skinny stoemp, het kan!


Het is zover. Het is écht winter. Dat soort dagen waarop de remmen van mijn fiets vastvriezen en mijn vingers nagenoeg hetzelfde lot beschoren zijn, omdat ik mijn handschoenen weer eens heb laten liggen op het keukenaanrecht. Al chance dat mijn dagelijkse fietstocht niet al te lang duurt. Wanneer ik dan ’s avonds thuiskom wil ik vooral warmte en gezelligheid. En haardvuur. En stoemp. Dat eerste is eerder moeilijk op een huurappartement zonder haard. Dat tweede strookt helaas niet helemaal met mijn goede nieuwjaarsvoornemens van wat gezonder te leven en eten (toch niet als ik dit dagelijks zou doen). Gelukkig heb ik een mooie compromis gesloten met mezelf en presenteer ik jullie trots deze hartverwarmende ovenschotel met “skinny” stoemp!


gezonde ovenschotel

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • een halve tot één knolselder (afhankelijk van de grootte natuurlijk, en hoeveel puree je wilt)
  • een halve savooikool
  • 200gr gerookt spek
  • +- 600 – 800 gr kipfilet
    TIP: deze ovenschotel is ongetwijfeld ook heerlijk met gehakt! 
  • 2 handenvol zilveruitjes (ik gebruik ze uit de diepvries: reeds gepeld = super gemakkelijk en quasi even lekker!)
  • 250gr champignonnen
  •  een goede scheut room
  • 1 ei
  • geraspte kaas om te gratineren
  • kruiden: peper, zout, nootmuskaat

Werkwijze 

1. Verwarm je oven op 180° en zet een ovenschaal klaar. Invetten is niet nodig.

2. Schil de knolselder en snij in kleine blokjes. Stoof aan tot lichtjes bruin en voeg nadien wat water toe. Zet deksel op en laat op zacht vuurtje koken tot ze gaar zijn – maar niet volledig plat! Een beetje zoals bij aardappelen.

3. Snipper de savooikool en stoof/bak aan in een pan. Dat mag op hoog vuur: zo blijft de savooikool knapperig. Om te vermijden dat het aanbakt, voeg ik na enige tijd af en toe een klein scheutje water toe terwijl ik goed meng. Zo gaart de kool zonder slap te worden. Vergeet niet te kruiden, en hou de savooikool nadien in een bord aan de kant.

4. Bak nu de spekjes aan in dezelfde pan. Voeg de zilveruitjes toe. Laat rustig bakken en doe het in de ovenschaal. De zilveruitjes hoeven niet door en door gaar te zijn, gebeurt nog verder in de oven. Ondertussen snij je de champignonnen in twee.

5. Bak de champignonnen aan tot mooi lichtbruin en gaar. Voeg toe aan de ovenschaal.

gezonde ovenschotel

6. Maak puree: giet het water af en pureer de knolselder met een stamper. Voeg een ei en een stevige scheut room toe zodat je een smeuïge massa krijgt. Er mogen gerust nog stukjes in zitten. Kruid af met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de gebakken savooikool toe en warm nog even door op het vuur.

7. Werk de ovenschotel af met de puree en strijk glad zodat dit mooi verdeeld is. Bestrooi met geraspte kaas en zet ongeveer 20 minuutjes in de oven, of tot dat er een lichtbruin korstje ontstaat.

Smakelijk!
Lieselotte

3 gedachtes over “Skinny stoemp, het kan!

Plaats een reactie